De Nigeriaanse ebola-hulpverlener die de afgelopen weken in het Universitair Medisch Centrum Utrecht lag, heeft Nederland verlaten. Hij is maandag teruggevlogen naar Liberia.

De man is genezen van ebola en kan anderen niet meer besmetten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

De man was begin december naar Nederland overgebracht en in het ziekenhuis opgenomen. Het was de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland is verpleegd.

Speciaal getraind medisch personeel behandelde de man in strikte isolatie. Zij worden de komende weken gecontroleerd om te checken of ze niet per ongeluk ook besmet zijn geraakt met de ernstige ziekte.

De Nigeriaan is een militair van de VN-vredesmacht in Liberia (UNMIL). Die helpt bij de strijd tegen ebola door ervoor te zorgen dat hulpverleners hun werk veilig kunnen doen.

Steun

Volgens Buitenlandse Zaken heeft de Nigeriaan in Utrecht veel steunbetuigingen en kindertekeningen gekregen om hem een hart onder de riem te steken. ''Dit heeft hem diep geraakt. Hij is Nederland erg dankbaar voor zijn herstel en ziet er nu naar uit zijn vrouw en kinderen weer te zien.''

Ebola houdt vooral huis in Liberia, Sierra Leone en Guinee. Meer dan 19.000 mensen daar hebben in het afgelopen jaar de ziekte opgelopen, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN maandag. Van hen zijn meer dan 7500 mensen overleden.