Een tip kan mogelijk leiden tot een doorbraak in het onderzoek naar de dood van Els Borst. Een psychiatrische patiënt die in een ggz-instelling verblijft, zou betrokken zijn bij de moord op de oud-minister.

Via misdaadjournalist Peter R. de Vries kwam de tip bij de politie terecht, meldt Nieuwsuur vanavond.

Een recherchewoordvoerder liet maandag weten de tip te kennen, maar op korte termijn nog geen doorbraak te verwachten. Het onderzoek is volgens de woordvoerder niet in een stroomversnellig geraakt.

Volgens De Vries kwam de tip via een 'geheimhouder', iemand die in zijn beroep een geheimhoudingsplicht heeft, zoals een arts, advocaat of psycholoog.

"Dat is iemand die zich daarom niet bij de politie wilde melden, maar wel aan mij het hele verhaal heeft willen doen", zegt De Vries vanavond in het programma.

De oud-D66-politica werd maandag 10 februari dood aangetroffen in de garage bij haar woning in Bilthoven. Onderzoek wees uit dat ze op zaterdagavond 8 februari moest zijn gestorven.

Oproep

De politie maakte in oktober al bekend dat de dader mogelijk iemand met een psychische stoornis is. 

In Opsporing Verzocht werd toen een oproep gedaan aan behandelaars, mantelzorgers of hulpverleners, die mogelijk opvallend gedrag hadden opgemerkt bij een patiënt rond 8 februari.

Na de uitzending kwamen 250 nieuwe tips binnen, waaronder enkele "best wel wat waardevolle" tips. Het Openbaar Ministerie heeft 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar een arrestatie in de zaak. 

Video: de oproep van de politie in Opsporing Verzocht

'Goed gevoel'

Volgens Nieuwsuur werken op dit moment nog steeds zo'n vijftien rechercheurs aan de zaak. Er zijn achthonderd tips nagetrokken en ruim driehonderd mensen zijn gehoord als getuige.

De politie denkt dat de dader uiteindelijk zal worden gevonden. Recherchechef Henk Bril zegt in Nieuwsuur: "Als je kijkt naar datgene wat we nu aan het onderzoeken zijn, en de mogelijkheden die we nog hebben, heb ik een goed gevoel bij de afloop van deze zaak."

Beroepsgeheim

Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal. Die man is tot nu toe niet gevonden, evenmin als een vrouw met een rode hoofddoek, die rond de tijd van de moord langs het huis aan de Ruysdaellaan is gelopen.

Altrecht beheert in Utrecht veel klinieken. Deze organisatie plaatste na de oproep van de politie in oktober uitleg over het medisch beroepsgeheim voor medewerkers op de site. Daarin staat dat een medewerker altijd moet overleggen met de geneesheer-directeur van Altrecht.

''De politie heeft zorgverleners opgeroepen zich te melden met relevante informatie. Dit is onderdeel van het onderzoek dat de politie uitvoert. Het is voor alle partijen van belang er voor te zorgen dat de politie haar onderzoek zo goed mogelijk kan uitvoeren zonder dat patiënten daarvan schade ondervinden. Hierdoor wordt zowel het maatschappelijke als het individuele belang gediend'', aldus de instelling.