Koningin Máxima heeft maandag tijdens een bezoek met de pers in Argentinië gelaten gereageerd op berichten in de Argentijnse en Nederlandse media dat haar vader Jorge Zorreguieta zou zijn overleden. 

''Dat was even slikken", zegt ze maandag aan het begin van de kerstvakantie in het Argentijnse Villa La Angostura.

''Ik wist dat het heel goed met hem ging", aldus Máxima die zich van verder commentaar onthield. Jorge Zorreguieta (86) is fit genoeg om de vakantie traditiegetrouw met zijn familie in in de Andes door te brengen. ''Dat is mijn grootste kerstcadeau", zegt koningin Máxima.

De koning en koningin Máxima zijn met hun dochters Amalia, Alexia en Ariane in Argentinië voor een kerstbezoek aan familie. Ze hielden er ook een fotosessie voor de pers.

Huis ten Bosch

Over het onderhoud van paleis Huis ten Bosch is de afgelopen dagen niet meer bekend geworden dan de regering op Prinsjesdag had gemeld, laat koning Willem-Alexander verder weten.

''Het is oud nieuws", aldus de koning over het onderhoud aan Huis ten Bosch. Hij vertelt dat aan het paleis, waar zijn moeder koningin Beatrix woonde, altijd al het noodzakelijke onderhoud is verricht. Maar dat er nog veel meer nodig is, was al verteld.

''Dat is niet nieuw", zei Willem-Alexander. Op de vraag of hij het vervelend vond dat bekend is geworden dat zijn moeder "terughoudend was ten aanzien van het onderhoud" gaf hij geen antwoord.

Als de renovatie in 2017 klaar is, gaat de koning met zijn gezin in Huis ten Bosch wonen. Prinses Beatrix is begin dit jaar verhuisd naar slot Drakensteyn. Ze heeft vanaf 1981 in Huis ten Bosch gewoond.

Tevreden

Het koningspaar vertelt ook dat de drie dochters goede vorderingen maken op school. ''We zijn heel tevreden ouders. Het gaat goed", zeggen ze in koor. Oudste dochter Amalia moet na de vakantie uitkijken naar een middelbare school. Ze mag die zelf uitkiezen, aldus de koning, uit een door haar ouders geselecteerd lijstje.
 
Koning Willem-Alexander verontschuldigt zich bij de Argentijnse pers voor zijn Spaans. Dat sprak hij thuis nu eenmaal niet en in twee dagen had hij nog te weinig kans gehad het te spreken.''Over twee weken is het iets beter", zegt de koning. Dan heeft hij genoeg gelegenheid gehad om te oefenen.

Een staatsbezoek aan Argentinië staat voorlopig niet op het programma, zo maakt het koningspaar duidelijk op vragen van de Argentijnen. Het vorige bezoek van koningin Beatrix in 2006, waar Willem-Alexander en Máxima ook meekwamen, is nog te kort geleden.

'Beatrix deed weinig aan onderhoud paleis'