Nederlanders kwamen vorig jaar minder vaak in aanraking met vandalisme dan in 2005. Het aantal meldingen van bekladding van muren of gebouwen en vernieling van straatmeubilair is in negen jaar flink gedaald.

Ook daalt het aantal Nederlanders van vijftien jaar of ouder dat slachtoffer is geweest van vernieling van persoonlijke eigendommen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend heeft gemaakt.

In 2005 zei 47 procent dat straatmeubilair in de woonbuurt werd vernield. Vorig jaar was dat gedaald tot 31 procent. Ook is bekladding van muren in die periode gedaald van 35 naar 27 procent.

Vernieling van auto's, huis of tuin is eveneens gedaald van 11 naar 7 procent. Ook daalde tussen 2005 en 2013 het aantal keer dat vandalisme werd gepleegd van achttien naar elf incidenten per honderd inwoners.

Politie

De daling van vandalisme is ook zichtbaar in het aantal geregistreerde misdrijven en verdachten bij de politie. In 2005 werden 197.800 gevallen van vandalisme en 44.600 verdachten geregistreerd. Vorig jaar zijn beide aantallen gedaald naar respectievelijk 117.515 misdrijven en 17.105 verdachten.

Vandalisme komt voornamelijk voor in stedelijke gebieden, zoals de politieregio's Amsterdam, Noord-Holland en Den Haag.

Meer landelijke gebieden zoals Noord-Nederland, Oost-Nederland en Oost-Brabant ondervinden een stuk minder last van vernielingen in de openbare ruimte.

Bekijk video: