Vijf dierenactivisten die in april 2013 zes beagels bevrijdden uit een kennel in het Noord-Brabantse Escharen, zijn maandag veroordeeld.

De rechtbank in Den Bosch legde hen vijftig uur taakstraf plus een maand voorwaardelijk op voor diefstal van de honden.

De dieren zouden worden gebruikt als proefdieren bij MSD Intervet, een producent van diergeneesmiddelen.

De veroordeelden zijn van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Ze hebben de beagles weggehaald uit de kennel, omdat ze hen naar eigen zeggen een beter leven wilden geven.

De rechtbank vindt dat ze geen strafbare feiten mogen plegen om hun overtuiging kracht bij te zetten. De vijf hadden ook legaal campagne kunnen blijven voeren en op een legale manier publiciteit kunnen zoeken.

Goed

De advocaat van de activisten heeft vrijspraak bepleit. Hij zegt dat een hond geen 'goed' is volgens het wetsartikel dat diefstal strafbaar stelt. De rechtbank is het daarmee niet eens. 

Sinds 1 januari 2013 is in het Burgerlijk Wetboek bepaald dat dieren geen zaken zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat je iets mag wegnemen wat een ander toebehoort, of het nu een ding is of een dier.
 
De straf is conform de eis van de officier van justitie. De activisten moeten ook 3.000 euro aan schadevergoeding betalen.