Ongeveer een derde van de vluchten op Schiphol heeft maandag vertraging ondervonden door de harde wind rond de luchthaven.

Het oponthoud van de vertraagde vluchten varieerde van dertig tot zestig minuten, aldus een woordvoerder. Ook waren er enkele uitschieters. Maar er hoefden geen vluchten te worden geannuleerd.

De harde wind kwam uit een ongebruikelijke hoek, west-zuidwest. Daardoor blies de wind dwars op drie landingsbanen die in de richting noord-zuid liggen. Dat had gevolgen voor de start- en landingscapaciteit van Schiphol.

De luchthaven raadt passagiers aan zich via de website van Schiphol en die van vliegmaatschappijen op de hoogte te stellen van eventuele vertraging.

Code geel

Het waait al een aantal dagen hard in Nederland. Voor maandag heeft het KNMI wederom code geel afgegeven voor gevaarlijk weer in het westen van het land. Er kunnen windstoten van tot 85 kilometer per uur voorkomen.

Ook het verkeer wordt gewaarschuwd voor de harde wind. Het weerbeeld lijkt de komende dagen niet te veranderen. Waarschijnlijk wordt het woensdag iets rustiger, maar blijft het hard waaien. 

Met temperaturen rond de tien graden blijft zacht voor de tijd van het jaar. Pas donderdag op Eerste Kerstdag gaat het kouder worden.

Video: Problemen op Schiphol door harde wind

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Maandag 19° 14° W 4
Dinsdag 19° 12° ZO 4
Woensdag 17° 13° Z 4
Donderdag 19° 12° Z 4
Vrijdag 18° 14° ZW 4

Bekijk de actuele weersvoorspellingen