De campagne die Brandweer Nederland de afgelopen tijd voert om het aantal onterechte brandmeldingen terug te brengen, is succesvol. 

Het aantal loze alarmeringen is dit jaar fors gedaald, zo liet bestuurder Diemer Kransen van Brandweer Nederland maandag weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De daling is volgens Kransen niet per se het gevolg van de forse boetes die gemeentes na overleg met de brandweer aan bedrijven kunnen opleggen.

Kransen, die commandant is van het brandweerkorps Midden- en West-Brabant, zegt dat in zijn regio het aantal onterechte meldingen dit jaar met 40 procent is afgenomen.

''De belangrijkste reden zijn de maatregelen die wij samen met ondernemingen hebben genomen en de bewustzijnswording bij bedrijven. Het aantal dwangmaatregelen is heel laag en wordt opgelegd aan een heel kleine groep notoire overtreders''.

Techniek

Brandweer Nederland is al sinds 2013 bezig met de campagne. ''Wij gaat met bedrijven en instellingen om de tafel, komen bij elkaar over de vloer en kijken onder meer hoe de techniek van brandmelders kan worden verbeterd.'', aldus Kransen.

De meeste foute meldingen worden volgens hem veroorzaakt door onzorgvuldig gedrag. Bedrijven begrijpen inmiddels ook zelf steeds beter dat het ze veel geld kost als de productie stil ligt na een verkeerde melding.