De jongeren die vorig jaar in het Brabantse dorpje Veen massaal werden opgepakt voor rellen rond de jaarwisseling, krijgen van het OM tweehonderd euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten.

Dat stelt advocaat Erik Thomas die het merendeel van de jongeren vertegenwoordigt. Volgens hem is de overgrote meerderheid van de jongeren akkoord gegaan met de schikking.

Als iedereen instemt met de regeling, zou het om een bedrag van ongeveer 50.000 euro gaan. De bijna honderd jongeren werden op oudejaarsdag 2013 opgepakt bij rellen.

Het OM laat maandagochtend in een reactie weten nog niets te willen zeggen over de zaak.

Maandagavond houdt het OM een bijeenkomst voor de betrokken jongeren. Dan wordt er teruggeblikt op de gebeurtenissen van 2013 en gekeken naar de komende jaarwisseling.

Vijf verdachten

Het is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op de bewuste dag keerde een menigte zich tegen de politie, toen een autowrak in brand was gestoken.

Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. De daders vluchtten een café in en alle honderd aanwezigen werden gearresteerd. Alle verdachten zaten tijdens oud en nieuw vast. Maximaal vijf verdachten komen voor de strafrechter. De ex-verdachten eisten een vergoeding voor de dagen dat zij vastzaten.

350 euro

In eerste instantie hadden de gedupeerden volgens Thomas ingezet op een bedrag van 350 euro per nacht dat ze vastzaten maar uiteindelijk kwam het OM met een schikkingsbedrag van 200 euro.

Normaal gesproken krijgen mensen die ten onrechte in de cel belanden 105 euro per nacht. ''Dit wordt gezien als een hele redelijke regeling waarmee de kwestie netjes wordt afgewikkeld'', aldus Thomas. ''De overgrote meederheid is dan ook akkoord.''