De jongeren die een jaar geleden massaal werden opgepakt tijdens rellen in het Brabantse dorpje Veen zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst met het Openbaar Ministerie (OM). 

De bijeenkomst maandagavond gaat over de laatste en aanstaande jaarwisseling. Ingewijden zeggen dat het OM een schikking wil treffen met ongeveer 95 ex-verdachten die onterecht hebben vastgezeten.

Het OM in Breda wil niets kwijt over de bijeenkomst. Maar sporthal d’Alburcht in Wijk en Aalburg is gereserveerd door het OM, bevestigt de beheerder. De gemeente weet over de bijeenkomst maar is niet betrokken, aldus een woordvoerder.

Het is een traditie in Veen om rond de jaarwisseling autowrakken in brand te steken. Op oudjaarsdag vorig jaar keerde een menigte zich tegen de politie toen een autowrak in brand was gestoken. Agenten werden bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk.

Schadevergoeding

De daders vluchtten een café in en alle honderd aanwezigen werden gearresteerd. Alle verdachten zaten tijdens oud en nieuw vast. Maar maximaal vijf verdachten komen voor de strafrechter. De ex-verdachten eisen schadevergoeding.

Burgemeester Fons Naterop kondigde in oktober een gesprek aan met de relschoppers, maar dat gesprek kwam er nooit. Een oproep voor ideeën over de viering van nieuwjaar leverde niets op, verklaarde een woordvoerder.

Op de kruising die in het verleden de plek was om autowrakken in brand te steken wordt net als de afgelopen jaren weer een feest georganiseerd. ''Daar wijken we door de escalatie van afgelopen jaar niet vanaf’’, zei de burgemeester destijds.

Video: Jongeren bekogelen politie met vuurwerk en flessen