Er zijn ''heel veel aanwijzingen'' dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket. Dat zegt hoofdofficier van Justitie Fred Westerbeke, die het onderzoek naar de ramp coördineert.

Westerbeke geeft zaterdag in een interview met het NOS Journaal tekst en uitleg over hoe ver het staat met het onderzoek naar de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Het 'Buk-scenario' is echter niet het enige scenario dat wordt onderzocht, beklemtoont de hoofdofficier. Er wordt ook nog gekeken naar de mogelijkheid dat het toestel is neergeschoten vanuit de lucht. ''Het zijn heel veel puzzelstukjes die we bij elkaar moeten zoeken'', stelt hij.

Volgens Westerbeke heeft Justitie al veel meer bewijzen en aanvullend materiaal voor handen dan iedereen denkt. ''Dat gaat om verklaringen van deskundigen en getuigen, om forensisch materiaal, om satellietbeelden. Maar het is zeer complexe materie.'' Toch hoopt hij ergens in 2015 het onderzoek af te kunnen ronden.

Berechting

De hoofdofficier stelt dat er gemiddeld honderd Nederlanders aan het onderzoek werken. ''Soms zijn het er iets meer, soms iets minder. En dan reken ik de diverse collega’s uit Australië en Oekraïne nog niet mee.''

Hoewel Westerbeke niet vooruit wil lopen op de vraag waar de dader of daders berecht moeten worden, lijkt Nederland hem een voor de hand liggende keuze.

''Dat besluit moet worden genomen in samenspraak met alle betrokken landen. En het heeft ook te maken met praktische vragen, zoals: waar bevinden de verdachten zich? Maar de rechtbank in Den Haag is gespecialiseerd in dit soort internationale zaken.''

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp