Jongeren sturen steeds vaker naaktfoto’s en –filmpjes van zichzelf rond. Deze toename van het aantal gevallen van 'sexting' baart de Amsterdamse zedenpolitie zorgen.

Daarover bericht Nieuwsuur zaterdagavond.

De beelden worden doorgaans via smartphone en sociale media razendsnel verspreid. Soms zijn het redelijk onschuldige kiekjes, maar regelmatig zitten er ook beelden tussen van seksuele handelingen. Niet zelden leidt dit tot pestgedrag richting de jongen of het meisje dat op de afbeelding te zien is.

Uit een peiling van voorlichtingssite Sense en kenniscentrum Rutgers WPF onder duizend scholieren blijkt dat 60 procent wel eens zo’n foto of filmpje heeft ontvangen. Een kwart zegt zelf wel eens een blootfoto of seksueel getint filmpje te hebben gemaakt.

Strafblad 

Van het feit dat het verspreiden van dat soort compromitterend beeldmateriaal strafbaar is, zijn jongeren zich niet bewust. Hierdoor kunnen ook minderjarigen zelfs al een strafblad krijgen.

De gemeente Amsterdam gaat komend jaar meer voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders en docenten organiseren. Ook kunnen scholen bij de gemeente en zedenpolitie lespakketten en een voorlichtingsfilm bestellen.