In 2014 heeft een nieuwe onderwereldoorlog definitief vormgekregen. De strijd wordt uitgevochten door een gangstergeneratie waarin geen oude, bekende boevennamen meer figureren.

Wat Nederland en Amsterdam in het bijzonder sinds 2012 hebben zien opkomen, was een onbekend aantal relatief jonge criminelen, dat elkaar met grof geweld naar het leven staat.

Enkele kenmerken zijn het gebruik van automatische wapens (kalasjnikovs), veel verschoten kogels (soms ogenschijnlijk in het wilde weg), vaak meer dan één schutter, schieten op de politie en gestolen vluchtauto's die elders in brand werden gestoken om sporen te vernietigen.

In de volksmond is de nieuwe generatie de Mocro-mafia gaan heten, omdat veel betrokkenen van (Nederlands-)Marokkaanse komaf zouden zijn. Mogelijk is deze benaming prematuur, omdat veel daders (nog) niet zijn geïdentificeerd. Slechts een handjevol verdachten zit vast.

Daarbij is gebleken dat veel mensen met een andere dan een Marokkaanse achtergrond betrokken zijn bij de gewelddadigheden. Zo is een van de veronderstelde hoofdrolspelers in de geweldscyclus, Gwenette Martha (geliquideerd in mei), Antilliaan van geboorte en zijn er ook autochtone Nederlanders die een rol zouden hebben vervuld.

Lont

Een gestolen of verdwenen partij cocaïne, aangekomen in de haven van Antwerpen, zou de lont in het kruitvat zijn geweest.

De eerste moord in de reeks zou die op Redouan Boutaka zijn geweest, in Amsterdam in april 2012. Na de moord op Najeb Bouhbouh in oktober 2012 kwam het geweld definitief op gang. Ruim twee maanden later lieten Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi het leven bij een enorme schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

In alle zaken is tot op heden slechts één man veroordeeld, voor betrokkenheid bij de liquidatie van Bouhbouh. Deze Benaouf A., die tien jaar cel kreeg, zou het eigenlijke doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt zijn geweest.

Op dinsdag 23 december staat Hamza B. in Marokko terecht voor zijn aandeel in die schietpartij. Hij werd in de zomer van 2013 in Tanger aangehouden. Marokko heeft de zaak op verzoek van Nederland overgenomen.