Er zijn levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop. Deze pillen, schildvormig met het logo van Superman erop, hebben een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA.

Het Trimbos instituut slaat alarm nadat er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met de gevaarlijke stof PMMA erin.

Het Trimbos-instituut heeft alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen. ''Men is in opperste staat van alertheid’’, aldus het instituut.

Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen. PMMA kan ook in andere drugs dan xtc voorkomen.

Klachten

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende mensen overleden na het gebruik van de vervuilde drugs.

Het Trimbos-instituut roept mensen op de pillen met Supermanlogo te laten testen. Omdat de meeste testcentra echter pas na de feestdagen weer open zijn, ontraadt de instelling het gebruik van xtc ten zeerste.