Een agent uit Kampen krijgt geen straf voor het neerschieten van een inbreker in Zwartsluis. Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdag bepaald.

De schietpartij vond plaats in de nacht van 7 op 8 februari 2013. De zestigjarige agent was samen met een collega op een melding van een inbraak bij een bedrijfspand afgegaan.

Eenmaal bij het pand troffen zij een auto aan. Toen de agent richting de auto liep om deze te onderzoeken, werd plotseling gas gegeven en kwam het voertuig recht op hem afgereden. De agent loste hierbij twee schoten. Ook zijn collega schoot tweemaal op de auto.

Direct daarna schoot de agent nogmaals twee keer op een inbreker die uit het bedrijfdspand kwam. De inbreker werd hierbij geraakt in zijn linkerbeen.

De auto werd enige tijd later met verschillende kogelgaten teruggevonden. Van de bestuurder ontbrak ieder spoor.

Geen noodweer

De rechtbank oordeelde net als het Openbaar Ministerie (OM) dat de agent niet uit noodweer handelde toen hij op de inbreker schoot die uit het bedrijfspand kwam. Volgens de rechtbank was niet gebleken dat deze inbreker de agent wilde aanvallen.

De agent kreeg niettemin geen straf opgelegd, omdat volgens de rechtbank aannemelijk was dat het schieten het gevolg was van de spanning en de stress door de dreigende situatie met de auto vlak daarvoor. Mede omdat de agent binnen zeer korte tijd moest handelen, achtte de rechtbank het handelen van de agent verontschuldigbaar.

Ten aanzien van het schieten op de auto oordeelde de rechtbank dat sprake was van een onmiddellijk dreigende situatie. De agent had daarnaast verklaard dat hij bewust laag op de auto had geschoten. De rechtbank sprak hem daarom vrij van poging tot doodslag op de bestuurder.