De twee mannelijke jihadverdachten uit Huizen die eind augustus met hun gezinnen werden opgepakt, zijn verlost van hun enkelband. 

De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vindt voor beide mannen elektronisch toezicht niet meer nodig. Ze moeten zich wel blijven melden bij de reclassering en ze mogen geen identiteitspapieren hebben, aldus een woordvoerster van de rechtbank woensdag.

De mannen van 31 en 33 jaar zouden op het punt hebben gestaan om met hun gezinnen af te reizen naar Syrië om zich bij de terroristische organisatie IS te voegen. De mannen en hun vrouwen werden in de cel gezet en hun in totaal zes kinderen moesten naar pleeggezinnen.

De moeders kwamen al snel weer op vrije voeten, maar gelden nog steeds als verdachte. Toen de moeders weer vrij waren, mochten de kinderen terug naar huis. Later in september zijn ook de beide mannen weer vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden.

Documenten

De 33-jarige man zegt dat hij helemaal geen plannen had om af te reizen naar Syrië. Maar in zijn huis vond de politie documenten over wapens, bommen en zelfmoordaanslagen.

De 31-jarige man wilde zijn broer in Syrië hulp goederen gaan brengen. Volgens het OM is deze broer een actief strijder bij IS. Beide mannen uit Huizen zouden ook contacten met jihadgroepen in andere plaatsen hebben gehad.

Het is volgens de rechtbank nog niet bekend wanneer de jihadverdachten voor de rechter moeten verschijnen.