De gemeente Leiden krijgt tijdens de jaarwisseling toch twee vuurwerkvrije zones, namelijk de parken Leidse Hout en Cronesteyn.

Daarmee is Leiden de 23e gemeente die een gedeeltelijk vuurwerkverbod instelt, met onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Helder, Vlaardingen, Haarlemmermeer en Hilversum.

Eerder liet de gemeente aan NU.nl weten dat er geen vuurwerkvrije zones werden ingesteld. Volgens het Leidsch Dagblad kon een voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren rekenen op een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad. GroenLinks bevestigt dat. Ook de burgemeester zou zich achter het besluit hebben gesteld.

Zes Nederlandse gemeenten - Teylingen, Waddinxveen, Korendijk, Rijssen-Holten, Zutphen en Nuth - overwegen nog een dergelijk vuurwerkverbod. In 262 gemeenten is zo'n verbod niet aan de orde, 112 gemeenten hebben nog geen antwoord gegeven op de vragen van NU.nl.

Landelijke richtlijnen

De gemeenten die geen gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen, houden zich aan de landelijke richtlijnen die in juli dit jaar zijn aangescherpt. Toen werd besloten dat vuurwerk voortaan enkel mag worden afgestoken op Oudejaarsavond van 18.00 uur tot 2.00 uur.