Het gebied in het centrum van Roermond, waar asbest is neergekomen, wordt steeds groter. Dinsdagavond kwam er in Roermond veel asbest vrij bij een grote brand in twee botenloodsen. 

Dat heeft de Veiligheidsregio laten weten.

Waar woensdagochtend nog werd uitgegaan van een gebied ter grootte van 300 bij 1.000 meter, is dat woensdagmiddag bijgesteld naar 700 bij 1.500 meter.

De uitbreiding van het vervuilde gebied is vooral richting het noorden van de stad, en een klein deel richting het zuiden.

De nieuwe cijfers zijn bekendgemaakt na onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Dat is inmiddels begonnen met het opruimen van asbest, met name in en rond de binnenstad. Hoe lang dat gaat duren, is nog steeds niet bekend. Om 15.45 uur houdt de gemeente Roermond een persconferentie.

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond kondigde woensdagochtend vroeg al een noodverordening af. 

Kleine kans

Eerder meldde de Veiligheidsregio dat de kans klein is dat het opruimen van de asbest woensdag wordt afgerond. 

Bewoners in het besmette gebied moeten ramen en deuren gesloten houden en ook winkels en scholen blijven de hele dag dicht.

Het station en belangrijke wegen rond het centrum zijn dicht, zodat hulpdiensten de kankerverwekkende stof kunnen opruimen.

Brand legt botenstalling Roermond in de as

Uitgebrande plezierjachten in jachthaven Het Steel. Bij een brand in twee botenloodsen is asbest vrijgekomen. © ANP
Het centrum van Roermond is deels afgesloten. © ANP
Het centrum van de stad is deels afgesloten omdat er asbest is vrijgekomen. © ANP
Een fietser met mondkapje loopt in het centrum van de stad, dat alleen te voet bereikbaar is. © ANP
Voetgangers wordt geadviseerd om de schoenen te spoelen om zich te beschermen tegen het asbest dat is vrijgekomen na de brand. © ANP
Een inwoner van Roermond spoelt haar schoenen met kraanwater voor ze haar huis binnengaat. © ANP
De brandweer spuit op uitvalswegen uit het centrum auto's af, om asbestdeeltjes te verwijderen. © ANP
Personen mogen alleen te voet het centrum van Roermond in. Mensen die hun huis uit willen, moeten via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten. © ANP
De treinen rijden wel, maar stoppen niet op het station van Roermond. © ANP
Woensdag is in Roermond een noodverordening afgekondigd nadat bij een brand in een botenstalling veel asbest vrij kwam. © NU.nl/Cord Beckmann
Diverse brandweerkorpsen uit de regio rukten dinsdagavond uit met groot materieel. © NU.nl/Cord Beckmann
De botenstalling, waar tientallen boten in de opslag stonden, brandde volledig uit. © NU.nl/Cord Beckmann
De brandweer kreeg het vuur omstreeks 23.30 uur onder controle, maar moest nog enige tijd nablussen. © NU.nl/Cord Beckmann
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. © NU.nl/Lars Bisschops
Bewoners wordt woensdag gevraagd binnen te blijven. © NU.nl/Eef Kusters
In de loods waren explosies, die tot in de wijde omtrek te horen waren. © Foto: NU.nl/Lars Bisschops
Rook trok dinsdagavond over de binnenstad van Roermond. © NU.nl/Sjef van de Burgt
Het centrum van Roermond is woensdag afgesloten nadat bij de brand veel asbest vrij kwam. © ANP

Explosies

De brand brak dinsdagavond rond 21.45 uur uit in de loodsen bij jachthaven Het Steel, waarbij tientallen jachten die in de winteropslag stonden, in vlammen zijn opgegaan.

Ook de gebouwen moeten volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. Explosies in de loods waren tot in de wijde omtrek te horen.

Omstreeks 23.30 uur had de brandweer het vuur onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er raakte niemand bij de brand gewond.

Video: reactie burgemeester Roermond

Afgesloten

De brandweer dacht dinsdagavond nog dat de gevaarlijke stof over een gebied van vijfhonderd meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt dus veel groter te zijn.

Op veel plaatsen mogen mensen woensdag niet naar buiten. Als ze toch hun huis uit willen, moeten ze via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten. 

Verkeer dat door de stad wil, wordt tegengehouden. De brandweer spuit op uitvalswegen uit het centrum auto's af, die de stad verlaten. De auto's worden aangehouden en vervolgens afgespoten.

De treinen rijden wel, maar stoppen niet op het station van Roermond. Volgens de Nederlandse Spoorwegen rijden er uit alle richtingen bussen naar het Wilhelminaplein. Het station zelf is niet bereikbaar. Dit duurt "vermoedelijk tot na het middaguur en mogelijk de hele dag".

Video: brand in Roermond