De twee broers uit Hoogeveen die worden verdacht van de drie Drentse roofmoorden moeten opnieuw psychiatrisch worden onderzocht. 

Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

De verdediging van Admilson R. (30) en zijn één jaar jongere broer Marcos veegde tijdens een rechtszitting vorige week de vloer aan met een rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC).

De advocaten noemden de werkwijze en de conclusies van het PBC toen ''onbegrijpelijk'' en eisten een contra-expertise. De rechtbank gaat daarin mee ''vanwege de grote belangen''.

Het PBC concludeerde dat beide broers ten tijde van de roofmoorden toerekeningsvatbaar waren. Daardoor dreigt voor hen een levenslange gevangenisstraf, stellen hun advocaten.

Trauma

De rechtbank wil ook dat Admilson, een voormalig beroepsmilitair, door een deskundige wordt onderzocht of hij tijdens een missie in Afghanistan een trauma heeft opgelopen.

Volgens zijn advocaten heeft de man door gebeurtenissen die hij daar meemaakte een posttraumatische stressstoornis. Anders is niet te verklaren waarom iemand die een gewoon leven leidde, ineens zo veel geweld gebruikte, zeggen ze.

De broers worden ervan verdacht dat zij Berend Smit uit Dwingeloo in november 2012 op klaarlichte dag hebben doodgeschoten en beroofd en in juli 2013 het echtpaar Veenendaal in hun woning in Exloo hebben omgebracht. Ze werden in maart van dit jaar aangehouden.