Een plan om naar Turkije te verhuizen is waarschijnlijk de reden dat het kind van Syriëganger Maher H. en zijn vrouw Shukri F. tijdelijk uit huis is geplaatst. 

Dat heeft H.'s advocaat Peter Plasman maandag gezegd.

Volgens Plasman is de gedachte achter de uithuisplaatsing van het jonge kind mogelijk de vrees dat het reisdoel niet Turkije is, maar Syrië. H. voelt zich niet meer thuis in Nederland. Hij heeft daarom het plan opgevat om zich in Turkije te vestigen, waar naar zijn zeggen ook familie woont.

Plasman wijst erop dat zijn vrouw Shukri F. (20) niet is veroordeeld en meerderjarig is en dus in principe mag gaan en staan waar ze wil. Hoewel Justitie haar verdenkt van ronselpraktijken voor de jihad, sprak de rechter F. twee weken geleden vrij.

Er komt nog wel een hoger beroep. Haar man werd juist veroordeeld - als eerste teruggekeerde Syriëganger - en kreeg drie jaar cel. Hij zit vast.

Voorlopige ondertoezichtstelling

Volgens een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming heeft de rechter dit weekend besloten tot een voorlopige ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing. Het kind is tijdelijk elders ondergebracht.

De Raad voor de Kinderbescherming zet het onderzoek naar de situatie van het kind voort om daarna de rechter erover te kunnen adviseren. De Raad moet binnen twee weken ook de moeder horen.