In hoger geroep is twee jaar cel geëist tegen de vermeende Syriëganger Omar H. Dat gebeurde maandag bij het gerechtshof in Den Haag.

De inmiddels 23-jarige verdachte wilde volgens het Openbaar Ministerie meedoen aan de internationale, gewelddadige jihad.

De man uit Amsterdam wordt concreet verdacht van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Hij staat ook terecht voor het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting.

Het is voor de eerste keer dat een verdachte in hoger beroep terechtstaat voor uitreisplannen om in Syrië mee te doen aan de jihad. H. kreeg bij de rechtbank een jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De rechtbank in Rotterdam sprak Omar H. vorig jaar vrij van de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. Wel werd hij veroordeeld voor het voorbereiden van een ontploffing en brandstichting en voor opruiing. Het OM ging in beroep. Dat richt zich tegen de vrijspraak van de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf.

Ontstekingslont

De politie vond bij de arrestatie van H. in maart 2012 in zijn woning in Amsterdam 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminium en tien dvd's met daarop 151 jihadistische films.

Hij zette volgens justitie jihadistische video's op internet. Daar plaatste hij ook onder meer de tekst: ''De islamitische levensstijl kan niet beschermd worden zonder de bereidheid van mensen om hun leven daarvoor neer te leggen. De meest gewaardeerde daad is vechten op het pad van Allah.''

H. wilde volgens het OM naar Syrië gaan om daar deel te nemen aan strijd. ''De omvang van jihadgang vanuit Nederland naar Syrië is snel gestegen'', concludeert de aanklager. ''Er is een risico dat jihadreizigers in de conflictgebieden expertise en strijdervaring opdoen en bij terugkomst in Nederland een dreiging vormen, omdat zij radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid kunnen terugkeren.''