Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is voorstander van een volledig verbod op het afsteken van vuurwerk rondom de jaarwisseling. Ze zien liever een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow.

Dat blijkt uit onderzoek door EenVandaag onder ruim 23.000 Nederlanders.

Tijdens de komende jaarwisseling zijn al verscherpte regels van kracht voor het afsteken van vuurwerk. Op oudjaarsdag mag vanaf 18.00 uur 's avonds worden geknald. Voorheen mochten de lonten al om 10.00 uur in de ochtend worden aangestoken.

Zes op de tien Nederlanders zien echter liever dat er helemaal geen vuurwerk meer wordt afgestoken door particulieren en dat dit door de gemeente wordt gedaan. Ze hopen op een vermindering van de overlast en een afname van het aantal vuurwerkslachtoffers. Een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow geniet de voorkeur.

87 procent van de ondervraagden zegt dan ook geen vuurwerk af te gaan steken tijdens oud en nieuw. De personen die wel vuurwerk af willen steken hebben daarbij de voorkeur voor siervuurwerk.

De groep die zegt de vuurwerktraditie rondom oud en nieuw belangrijk te vinden is met 42 procent desondanks niet gering. Mannen hechten meer waarde aan deze traditie dan vrouwen. Opvallend is dat de traditie vooral in het zuiden van Nederland minder belangrijk wordt gevonden. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hecht men relatief weinig waarde aan door consumentenvuurwerk.

Tweede Kamer tegen verbod

Als het aan de Tweede Kamer ligt komt dat totaalverbod er voorlopig niet. De PvdA ziet een verbod niet als de oplossing van de problemen rond de jaarwisseling. 

"Ik begrijp dat mensen denken dat een vuurwerkvrije oud en nieuw de oplossing is, maar de problemen rond de jaarwisseling hebben te maken met zaken die al verboden zijn", zegt PvdA'er Ahmed Marcouch tegenover NU.nl. 

Volgens Marcouch is de overgrote meerderheid van welwillende feestvierders het slachtoffer van "hufters" die met illegaal vuurwerk, drank- en drugsmisbruik en het in de fik steken van kerstbomen en auto's het feest verpesten.

Marcouch: "Tegen dit soort wangedrag moet door politie en justitie hard worden opgetreden." Tegelijk vindt de PvdA'er ook dat er een mentaliteitsverandering moet plaatsvinden in de samenleving. Hij kijkt met verbazing naar hoe een deel van de Nederlandse samenleving op 31 december denkt de wet aan de laars te kunnen lappen.

Ook de VVD is tegen een totaalverbod. "De vuurwerktraditie in Nederland zoals we die kennen is een mooie traditie", aldus Kamerlid Ockje Tellegen. Ook zij vindt dat er hard moet worden opgetreden tegen mensen die illegaal vuurwerk afsteken.

Vuurwerkvrije zones

Uit een eerdere rondvraag van NU.nl onder de 403 Nederlandse gemeenten blijkt dat 22 gemeenten vuurwerkvrije zones gaan invoeren. Onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Hilversum stellen dergelijke zones in.

Afsteken van vuurwerk wordt op vooraf bepaalde plekken strafbaar in die gemeenten. Dit verbod geldt voornamelijk in gebieden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden en locaties waar veel dieren verblijven.

Zes gemeenten overwegen een verbod. In 263 gemeenten wordt geen verbod ingesteld. Zo'n 112 gemeenten hebben geen antwoord gegeven.