Amsterdam is in 2018 de gastheer van een grote tweejaarlijkse internationale aidsconferentie.

In de RAI komen dan ongeveer 20.000 experts bij elkaar om te praten en kennis uit te wisselen over de strijd tegen aids, maakt het bureau Amsterdam Marketing vrijdag bekend.

Talloze partijen, onder wie de gemeente, de ministeries van Buitenlandse Zaken en VWS, het Aids Fonds en het Academisch Medisch Centrum, hebben zich ingespannen om de conferentie naar Nederland te halen.

"Alle partijen willen zich samen sterk maken voor een conferentie die eer doet aan de aidsactivisten die omkwamen met vlucht MH17, onder wie ook onderzoeker en hoogleraar Joep Lange", laten ze weten.

De onderzoekers waren afgelopen zomer onderweg naar een aidsconferentie in Australië toen de Boeing van Malaysia Airlines neerstortte in het oosten van Oekraïne.

Jarenlange erkenning

Het binnenhalen van de conferentie wordt ook gezien als "een erkenning voor de jarenlange voortrekkersrol van Joep Lange bij het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hiv en wereldwijde gezondheid vanuit Amsterdam en Nederland".

Een van de belangrijke punten op de agenda is de "zorgwekkende trend" op het gebied van hiv-infecties onder jonge vrouwen in zuidelijk Afrika en kwetsbare groepen als sekswerkers, druggebruikers en mannen die seks hebben met mannen.

De internationale tweejaarlijkse aidsconferenties zijn het belangrijkste platform op het gebied van aidsbestrijding voor onderzoekers, beleidsmakers, activisten en bedrijven. Dit jaar vond de conferentie plaats in Melbourne en in 2016 is de Zuid-Afrikaanse stad Durban de gastheer.