Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag in hoger beroep de 29-jarige Alasam S. veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn vriendin en een politieman in 2011 in het Groningse dorp Baflo.

De uitgeprocedeerde asielzoeker uit het Afrikaanse Benin sloeg in april 2011 zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman met een brandblusser dood.

Even later schoot S. de 48-jarige politieman Dick Haveman dood met zijn dienstwapen, dat S. wist te bemachtigen toen de politie hem wilde arresteren. S. schoot ook op twee dorpsbewoners, van wie er een gewond raakte.

Het hof acht twee keer doodslag, twee keer poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling bewezen, echter kan de dood van Hekman de man uit Benin niet worden toegerekend, vanwege "volledige ontoerekeningsvatbaarheid". S. verkeerde volgens het hof in een accute psychotische stoornis.

De dood van agent Haveman kan hem volgens het hof wel worden toegerekend. Bij het doden van de agent speelde de psychose wel een rol, maar niet in die mate dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Video: De uitspraak van het hof

Lager

Het hof vindt dat de maatschappij maximaal beschermd moet worden tegen S.

Volgens het hof is het van belang dat de tbs-behandeling zo snel mogelijk begint.

Daarom valt de celstraf lager uit dan de veroordeling van vorig jaar en de eis van het OM van 22 jaar in hoger beroep. 

28 jaar

Vorig jaar kreeg S. nog 28 jaar opgelegd van de rechtbank.

S. ging vervolgens in hoger beroep, omdat hij de bewuste dag een psychose zou hebben gehad, als gevolg van het gebruik van het antidepressivum Paroxetine. 

Volgens zijn advocaat was S. "volledig ontoerekeningsvatbaar". De rechtbank oordeelde toen nog dat S. wel toerekeningsvatbaar was. 

In het hoger beroep scherpte de Hoge Raad de criteria aan voor moord, waardoor het OM uitkwam op twee keer doodslag en een eis van 22 jaar.