Het KNMI waarschuwt woensdagavond en -nacht en donderdag opnieuw voor zware windstoten in de kustprovincies. De kust in het noorden van het land krijgt te maken met verhoogde waterstanden.

Een dag eerder gaf het weerinstituut ook al 'code geel' af voor de gebieden langs de kust.

Oorzaak zijn de harde wind en de vloed, die het water opstuwen. Rijkswaterstaat, die de waterstanden in de gaten houdt, eerder woensdag al gaf Rijkswaterstaat een voorwaarschuwing af.

De beheerders van waterkeringen, zoals waterschappen, havenautoriteiten en provincies, kunnen eventueel maatregelen nemen, zoals het afsluiten van de stormdeuren bij de sluizen in de Afsluitdijk. Zo nodig kunnen ook coupures (dijkdoorgangen) dicht.

Rijkswaterstaat verwacht na komende nacht geen verhoogde waterstanden meer. In het zuidelijk deel van het land speelt het natuurverschijnsel niet.

Storm

In Den Helder wordt rond 22.00 uur de hoogste waterstand bereikt van 1,75 meter boven NAP. Voor Harlingen is dit om middernacht 2,55 meter boven NAP en in Delfzijl wordt om 02.30 uur 2,70 meter boven NAP gehaald.

Deze standen en een voorwaarschuwing zijn niet heel ongebruikelijk en komen een aantal keren per jaar voor, aldus Rijkswaterstaat. De hogere waterstanden komen door de storm die momenteel over Groot-Brittannië trekt.

Vrijdag

Ook vrijdag gaat het zeer hard waaien en kan er mogelijk gesproken worden van storm. Volgens Weerplaza kan dat op de Noordzee uitmonden tot zeer zware windstoten van maximaal 110 kilometer per uur. 

Aan de kust zijn de windstoten maximaal negentig kilometer per uur. De harde wind gaat gepaard met heel veel regen.

Bekijk het actuele weerbericht

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto.nl