De politie in Amsterdam heeft ongeveer veertig tips binnengekregen over de witte heroïne die verkocht wordt aan toeristen als cocaïne.

Dat zegt de woordvoerder tegen NU.nl.

"De gouden tip zit er nog niet tussen", aldus de politie. Justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot opsporing van de persoon die de witte heroïne verkoopt.

"We nemen aan het dat het om één persoon gaat die de drugs verkoopt. Dit omdat er sinds halverwege september pas zeven á acht transacties hebben plaatsgevonden", zegt de politie. "Het is lastig om de drugshandelaar te vinden." Wel weet de politie dat de verkoper steeds aan groepen van twee of meer personen verkocht.

Goed beeld

Het is volgens de politie ook lastig om van de slachtoffers een goed beeld te krijgen over de verkoper. "Deze mensen waren vaak onder de invloed van alcohol en wiet, soms beide. Dat ging in combinatie met witte heroïne", aldus de politie. De slachtoffers die de toename van drugs overleven zijn daardoor stukken van hun geheugen kwijt.

In totaal zijn zeventien toeristen slachtoffer geworden van de slechte drugs. Drie Britten overleefden de witte heroïne niet.

De gemeente waarschuwt met matrixborden, posters en flyers toeristen over de gevaarlijke drugs. Ook zijn er testen te koop die kunnen aantonen of gekochte drugs witte heroïne bevat. Tot nu toe zijn er honderddertig van die tests verkocht.

GGD

De GGD is tevreden met de cijfers. ''Het is duidelijk dat er gebruik van wordt gemaakt. We sluiten niet uit dat de tests soms ook worden gekocht als souvenir, maar we hebben de indruk dat de meeste bij de juiste doelgroep terechtkomen.'' De heroïnetests blijven voorlopig te koop.

Gebruikers die inderdaad stuiten op witte heroïne in hun zojuist gescoorde coke, worden verzocht contact op te nemen met een speciaal mobiel team van de GGD, dat bij een melding direct in actie kan komen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.