Het aantal in de jihad geïnteresseerde Arnhemmers neemt toe. Politie, justitie en gemeente hebben 26 potentiële jihadgangers in beeld. In september waren dat er nog zeventien.

Dat heeft burgemeester Herman Kaiser aan de gemeenteraad laten weten.

Kaiser ontkent dat er in Arnhem een netwerk bestaat van radicale aanhangers van Jabhat al-Nusra. Dit is een aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep.

Afgelopen weekeinde verschenen berichten dat Arnhem zo'n netwerk met tientallen aanhangers en een ronselaar zou hebben, maar volgens Kaiser is dat niet zo.

In Arnhem zijn volgens hem tien mensen die zich verbonden voelen met Jahbat al-Nusra. Over ronselaars is niets bekend.

Afgereisd

Tot nu toe zijn zeven Arnhemmers afgereisd naar Syrië. Vijf mensen keerden terug en er zijn volgens Kaiser veertien personen die de intentie hebben om af te reizen.

Van drie mensen die vertrokken naar Syrië was niet bekend dat ze jihadganger waren. Er is nu contact met hun omgeving, aldus de burgemeester.

Zicht

Kaiser denkt dat de groei van het aantal jihadgangers deels te verklaren is doordat Arnhem steeds beter zicht krijgt op deze groep. ''We zetten alle beschikbare middelen in: via school, buurtwerk, ambtenaren en wijkagenten. Maar je moet niet denken dat je alles kunt voorkomen'', zegt hij.

Arnhem heeft van het ministerie van Justitie subsidie gekregen voor een nieuw preventieproject, dat nog deze maand van start moet gaan.