In het noorden van Apeldoorn zitten 545 huishoudens en bedrijven zonder gas omdat zondag door een gebroken waterleiding water en modder in een gasleiding zijn gestroomd. 

Het kan drie tot vijf dagen duren voordat mensen weer gas hebben. Het herstel gaat in etappes, dus sommigen zullen eerder aangesloten zijn dan anderen.

Dat liet een woordvoerster van netbeheerder Liander zondag weten. Rond Pinksteren gebeurde zoiets ook in een aangrenzende wijk in de Gelderse stad. Liander sluit niet uit dat nu een aantal mensen opnieuw is getroffen.

De gesprongen waterleiding zit dit keer op de hoek van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat. Waardoor de breuk ontstond, is onbekend. Eerst ging Liander uit van 300 gedupeerden maar na precieze telling blijken het er dus 545 te zijn.

Kachels

De gemeente is de huizen langs gegaan om te kijken of bewoners hulp nodig hebben. Bij een informatiepunt in de buurt van de storing kunnen mensen dekens en elektrische kachels afhalen. ''Daar is behoorlijk wat gebruik van gemaakt'', aldus een gemeentewoordvoerder.

Onder de getroffen huishoudens zijn ook circa 100 kamers in een verzorgingsflat. Deze bewoners kunnen de nacht allemaal op hun kamer doorbrengen.

Met Pinksteren was het aantal getroffenen groter. Toen zaten ruim 1300 huishoudens een week zonder gas. Zij kregen samen bijna een miljoen euro aan schadevergoeding.