Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd.

De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen.

Hij is woensdag opgepakt, aldus een woordvoerder van de politie. De man blijft voorlopig in de cel. De onderzoeksrechter in Utrecht heeft zijn voorarrest vrijdag met twee weken verlengd.

De Zeistenaar is de man die in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes bestelde voor John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken.

De politie heeft "klassiek recherchewerk" gedaan om bij de man uit te komen, zegt de politiewoordvoerder.

Video: Reactie van de politie

DNA

Bij zijn arrestatie woensdag werden spullen in beslag genomen. Die waren voldoende verdacht om DNA bij de Zeistenaar af te nemen. Donderdagavond bleek uit onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut dat dit DNA overeen kwam met sporen die eerder in de zaak waren gevonden. Daarop bekende de Zeistenaar dat hij de afperser was.

De man is waarschijnlijk geen bekende van de familie. "Voor zover wij kunnen nagaan, is de verdachte niet bekend bij de familie De Mol noch bij Talpa", aldus de woordvoerder van John de Mol vrijdag.

De bekende mediafamilie laat weten ''blij en opgelucht'' te zijn dat de verdachte vastzit. Ook bedanken ze de politie voor de inzet. "Het is niet mis wat ze allemaal hebben gedaan.''

Het programma Opsporing Verzocht toonde begin oktober maand een compositietekening van een blankeman van rond de zeventig jaar. De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor.

Opgelucht

De familie werd al meer dan een jaar bedreigd, maakte de politie in oktober bekend. De afperser vroeg een miljoen van de familie. Volgens de politie is er nooit geld betaald.

Linda de Mol noemde de situatie "de afschuwelijke keerzijde van veel geld verdiend hebben". "Een jaar lang slapeloze nachten en zorgen om je kinderen doordat iemand meent het recht te hebben je te bedreigen en af te persen. Het is me niet in de koude kleren gaan zitten."

Banketbakker Frans Wassenaar uit Blaricum is blij dat de vermoedelijke afperser is opgepakt.

Zijn medewerkster die heeft geholpen met de toen gemaakte en vrijgegeven compositietekening, is heel erg opgelucht, vertelt de banketbakker vrijdag. ''Hopelijk hebben we een steentje bijgedragen'', reageert Wassenaar. ''Dit is een mooi Sinterklaascadeau.''