Inwoners van Limburg en Flevoland zijn het meest wantrouwig. De helft van de inwoners van 15 jaar en ouder geeft aan dat je niet voorzichtig genoeg kunt zijn in de omgang met andere mensen.

Daarmee is het vertrouwen in anderen in deze twee provincies een stuk lager dan in de meeste andere provincies. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ook het vertrouwen in rechters, het leger en de politie is in Limburg lager dan in andere provincies.

In Zeeland, Friesland en Utrecht is het vertrouwen in andere mensen het grootst. Daar geeft ongeveer 64 procent van de inwoners aan dat andere mensen wel te vertrouwen zijn.

Ook het vertrouwen in maatschappelijk organisaties is in deze drie provincies, samen met Overijssel, groter dan in de rest van Nederland.

Het vertrouwen in de pers (31 procent) en in de Tweede Kamer (34 procent) is algemeen laag. Het vertrouwen in de Kamer is ook in Limburg het laagst: 26 procent. In de provincie Utrecht is het vertrouwen in de volksvertegenwoordiging het grootst (39 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat Limburgers relatief het minste geluk ervaren: 86 procent van de inwoners van deze provincie voelt zich gelukkig. De Zeeuwen zijn met 92 procent het gelukkigst.

Mate van vertrouwen per provincie: