Nederland ontvangt waarschijnlijk komend weekeinde voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt. 

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft een bericht daarover in De Telegraaf vrijdag bevestigd.

Het gaat om een militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil), een van de West-Afrikaanse landen die getroffen is door ebola. Hij zal in isolatie worden verpleegd.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de patiënt op te vangen.

Waar het vliegtuig landt is nog niet precies bekend, maar het zal hoogstwaarschijnlijk op Schiphol zijn. Daarna gaat de man met speciaal vervoer naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Voor dit vervoer en de maatregelen om de patiënt te isoleren zijn protocollen opgesteld.

In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn al een tijd vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn geraakt met het vaak dodelijke virus en hiervoor behandeld moeten worden.

Video: Eerste ebolapatiënt dit weekend behandeld in Utrecht

UMC's

In totaal zijn acht Nederlandse ziekenhuizen geschikt om mensen met ebola-klachten op te vangen. Drie ziekenhuizen zijn geschikt gemaakt voor de behandeling van mensen, als blijkt dat ze inderdaad de zeer besmettelijke ziekte hebben. Het gaat om de universitaire ziekenhuizen in Leiden, Rotterdam en Groningen.

Nederland heeft die plekken aangeboden als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit.

Andere Europese landen hebben ook al buitenlandse ebolapatiënten opgenomen. Duitsland en Frankrijk hebben er elk twee en Zwitserland één.

Het Calamiteitenhospitaal en de andere UMC's zijn compleet voorbereid op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vorige maand.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens haar positief over allemaal.

Phoenix Air

De patiënt  die vermoedelijk komend weekend naar Nederland komt, wordt vervoerd met een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air. Het gaat om een toestel van het type Gulfstream III waarin de patiënt volkomen geïsoleerd kan worden vervoerd. Het transport heeft plaats onder auspiciën van de Verenigde Naties.

De Gulfstream is een ambulancevliegtuig dat is aangepast aan het vervoer van hoogst besmettelijke ebolapatiënten.

Tijdens de reis verblijft de patiënt in een soort tent van doorzichtig kunststof. De tent bestaat uit twee delen, de ruimte voor de patiënt, inclusief toilet, en een soort sluis waarin verplegend personeel beschermende pakken kunnen aan- en uittrekken. Beide ruimten hebben hun eigen luchtsysteem.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola