De avondspits zou vrijdagavond twee keer zo druk kunnen zijn als anders, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID). 

Op het piekmoment, rond 17.00 uur, staat er dan driehonderd kilometer op de Nederlandse snelwegen, tegen honderdvijftig op een 'normale' vrijdagmiddag. Ook de afgelopen drie jaar stond het steevast over zo'n driehonderd kilometer vast in de 'pakjesavondspits'.

Traditioneel ontstaat de eerste vertraging vrijdag al rond 13.30 uur in de regio Rotterdam en op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam. ''Bij normale weersomstandigheden neemt de drukte na 17.30 uur snel af en zijn de grootste problemen voor 18.30 uur achter de rug.''

Regen

Het wordt in een groot deel van het land een natte pakjesavond. Dat meldt weeronline.nl, dat Sinterklaas aanraadt zijn waterdichte tabberd aan te trekken.

In de loop van de middag neemt in de westelijke provincies de kans op licht gespetter toe. In het midden en oosten blijft het overdag zo goed als droog.

Vrijdagavond gaat het in het westen vaker regenen en later op de avond en in de nacht valt ook in het oosten zo nu en dan regen, aldus het weerbureau. In de Limburgse heuvels is er kans op natte sneeuw