In de laatste aflevering van het populaire Sinterklaasjournaal was donderdag een Zwarte Piet te zien die volkomen gelijkwaardig was aan de Sint, met een mijter op en een tabberd aan, op een wit paard.

De oude Opa Piet reed aan het einde van het kinderprogramma samen weg met de traditionele Sinterklaas, die op een zwart paard zat.

In de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal kon de goedheilig man de hulp van Opa Piet goed gebruiken: hij is de laatste tijd erg moe.

Omroep NTR speelde in het programma al eerder in op de discussie over Zwarte Piet. Er kwamen dit jaar voor het eerst ook Witte Pieten voorbij: een blanke piet-in-opleiding kwam door de schoorsteen en was zodoende iets zwarter geworden. In het Sinterklaasjournaal waren overigens ook volop traditionele Zwarte Pieten te zien.

Voor de eerste aflevering werd al druk gespeculeerd over de kleur die de pieten zouden hebben. In de aankondiging van het eerste Sinterklaasjournaal werd verteld dat er nog veel werk aan de winkel was, omdat het schip afvoer op een regenboog. In de eerste afleveringen waren alle pieten 'gewoon' donkerbruin.

Dreigbrief

Presentatrice Dieuwertje Blok zegt tijdens de afleveringen "alleen leuke reacties" te hebben gekregen. Voor de eerste aflevering ontving ze nog een dreigbrief, zo vertelde ze donderdagavond in De Wereld Draait Door.

Blok deed daarvan aangifte bij de politie. Een woordvoerder van de NTR wilde donderdagavond niet ingaan op vragen over het dreigement. Blok zelf zei in DWDD dat ze dacht dat de bedreiging was geschreven door ''een blanke boze man''.

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda werden bij protesten voor en tegen Zwarte Piet in totaal negentig mensen aangehouden. "Heel treurig dat het daar zo uit de hand is gelopen", zei Blok daarover. "En dat heeft de zaak ook geen goed gedaan."

Verandering

Volgens haar zouden veel mensen het niet erg vinden als Zwarte Piet van uiterlijk zou veranderen. En voor kinderen is er volgens Blok niets aan de hand. "Opa Piet was waanzinnig populair. Zij vinden het heel logisch dat hij samen met Sinterklaas wegrijdt."

Volgens de presentatrice vond de meerderheid van de redactie het tijd voor verandering. "De Zwarte Pieten-discussie gaat natuurlijk over veel meer. Het gaat over vooroordelen in onze samenleving, het belangrijkste is dat die door deze discussie boven tafel komen. We behandelen niet iedereen gelijk, al zouden we dat wel willen. Als je dat toegeeft, kan je er misschien ook wat tegen doen. Ik hoop dat we nu zo ver komen."

Waarom alle ogen gericht zijn op het Sinterklaasjournaal

Wat u moet weten over de discussie rond Zwarte Piet