Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijlating van de beruchte Brabantse drugscrimineel Koos R. De rechter liet R. (60) in oktober vrij, nadat hij en zijn broer Martin R. (55) na een wilde achtervolging waren opgepakt. 

Dat kondigde het OM donderdag aan. De broer worden beschuldigd van poging tot doodslag op agenten. 

Koos R. gaf in de jaren negentig met Johan V., alias de Hakkelaar, leiding aan een drugsbende die grote partijen hasj naar Europa en Amerika smokkelde. Hij werd na een lang en slepend proces veroordeeld tot 3,5 jaar cel. De Brabantse woonwagenfamilie R. wordt in een zeer recent rapport in opdracht van de politie omschreven als de " "Brabantse maffia".

Advocaat Jan-Hein Kuijpers van Koos en Martin R. legde donderdag uit dat de politie de broers met een onherkenbare auto achtervolgde toen ze laat in de avond het woonwagenkamp in Lith met twee auto's verlieten. Martin R. stopte en ging de achtervolgers om opheldering vragen.

De broers zijn op hun hoede vanwege recente bedreigingen en omdat er eerder plannen waren om hen te vermoorden, legde Kuijpers uit. Nadat Koos R. op de vlucht was geslagen, ontstond een wilde achtervolging die voor hem in een sloot eindigde.

Waarom de politie onherkenbaar bij het woonwagenkamp surveilleerde is niet bekend. Het OM wil dat niet toelichten.

Martin R. zit nog wel vast en hij blijft vast, bepaalde het hof in Den Bosch donderdag.