Op Giro555 is tot nog toe ruim 9 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan de gebieden in West-Afrika die door ebola zijn getroffen. 

Die tussenstand meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdag. De teller stond aan het begin van de week op ruim 8 miljoen.

Een partij hulpgoederen vertrekt woensdag met het marineschip Karel Doorman vanuit de haven van Vlissingen naar het getroffen gebied. De SHO sturen twaalf containers mee met medische hulpgoederen zoals maskers, brillen en beschermende kleding.

Ook gaan 4 pick-ups, 10 motorfietsen en 150 fietsen mee. Die zijn nodig voor het vervoer ter plaatse, zowel van zieken en overledenen als van personeel en voorlichters die langs dorpen gaan om mensen uitleg te geven over de besmettingsgevaren.

Om de gevolgen van de dodelijke ziekte aan een groot publiek te tonen hielden de SHO vorige week een grote actie. Op radio en tv werd volop aandacht aan ebola besteed.

Zesduizend doden

Volgens de laatste cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het virus tot nog toe meer dan zesduizend mensen het leven gekost, vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia. De ziekte wordt de meerderheid van de patiënten fataal.

Om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt, is het essentieel dat mensen die besmet zijn worden geïsoleerd en overleden patiënten op een veilige manier worden begraven, zonder te worden aangeraakt. De WHO schat dat 70 procent van de uitvaarten van ebolaslachtoffers inmiddels op verantwoorde wijze gebeurt.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola