Tegen de jongere broer van vechtsporter Badr Hari, Yassine, is donderdag een half jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 26-jarige Yassine vorig jaar als getuige onder ede gelogen in de strafzaak tegen Badr en daarmee meineed gepleegd.

Ook is volgens het OM bewezen dat Yassine actief heeft deelgenomen aan een vechtpartij in de Amsterdamse nachtclub Jimmy Woo, op 12 mei 2012.

Yassine bleef donderdag ter zitting bij zijn verklaring die door het OM als leugen is bestempeld. De verklaring gaat over een geweldsuitbarsting in Club Air, ook in Amsterdam, waar Badr eerder door de rechtbank voor is veroordeeld.

Als getuige in de zaak tegen Badr nam Yassine eerder de schuld voor het geweld op zich. Hij verklaarde dat niet zijn broer, maar hij zelf degene was die geschopt en geslagen had. Het OM liet Yassine destijds na het afleggen van de verklaring ter plekke aanhouden.

Camerabeelden

Over de knokpartij in de Jimmy Woo wilde Yassine donderdag niets zeggen. Officier van justitie Hetty Hoekstra toonde camerabeelden die destijds in de club zijn gemaakt en die ook in de zaak tegen Badr zijn gebruikt.

Op de beelden is onder meer te zien dat Yassine een trap uitdeelt aan het slachtoffer. Badr werd in deze zaak vrijgesproken. Advocaat Pim Scholte vindt dat de zaak tegen Yassine op dit punt ook zo moet eindigen, omdat er niet genoeg bewijs is.

Scholte vindt de meineedzaak ook niet sterk genoeg voor een veroordeling. Hij verwierp de suggestie dat Yassine met het afleggen van een valse verklaring zijn broer uit de wind zou hebben willen houden.

Badr werd verdacht van acht misdrijven; liegen over één zaak zou nauwelijks tot geen zin of effect hebben gehad, redeneerde de raadsman. Badr werd in zijn eigen zaak veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Hoger beroep

De zaak tegen Badr loopt nog in hoger beroep. Yassine wilde of kon nog niet zeggen of hij, als hij opnieuw als getuige zou worden opgeroepen, zijn verklaring over de gebeurtenissen in Club Air zou herhalen. Daarmee zou hij zich in de ogen van het OM opnieuw schuldig maken aan meineed en vervolging riskeren.

De rechtbank doet uitspraak in de zaak tegen Yassine op 18 december.