In zeker dertig smartshops in Amsterdam zijn vanaf vrijdag testen te koop die kunnen aantonen of gekochte drugs witte heroïne bevatten. Dit moet voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen door het gebruik van de harddrugs.

Ook zijn er speciale teams op straat die de testen, die 2 euro per stuk kosten, bij zich hebben. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

Drie Britse toeristen stierven nadat ze witte heroïne hadden genomen. Veertien mensen raakten onwel. In de stad worden toeristen op diverse plekken aan de hand van onder meer 35 matrixborden, posters en flyers geïnformeerd over de gevaarlijke drugs. De burgemeester zei dat deze voorlichting voorlopig nog wordt voortgezet.

Via matrixborden, posters, flyers en social media worden bezoekers van de stad nu ook gewezen op de mogelijkheid de drugs te controleren.

Mocht er sprake zijn van heroïne, dan wordt verzocht contact op te nemen met de GGD. Op die manier hoopt de gemeente de dealer te kunnen opsporen.

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Die houden zich bezig met opsporing van de dealer, het nalopen van camerabeelden en tips. Volgens Van der Laan worden in de hoofdstad jaarlijks zo'n duizend verkopers van nepdrugs opgepakt.

Video: De reactie van toeristen op het bord