De ex-vrouw en de zoon van hoofdverdachte Lau G. in de Venrayse dubbele moordzaak zijn aangehouden voor meineed.

Ze zijn meegenomen naar een politiebureau waar ze worden verhoord. De rechter oordeelt dat moeder en zoon tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd.

Het onderzoek naar meineed gebeurt op verzoek van officier van justitie Michiel van IJzerdoorn.

In mei van dit jaar lieten beide familieden de advocaat van Lau G. in een brief weten dat ze in 2012 medeverdachte Geert G. hebben horen zeggen dat hij er spijt van heeft dat hij twee Venrayse Marokkanen heeft doodgeschoten.

Het gaat om Karim Fourkour (19) en Fouad Bendella (23) uit Venray, die tijdens het stelen van hennep in mei 2006 op heterdaad werden betrapt door beide verdachten.

Valse verklaring

In 2013 verklaarden moeder en zoon los van elkaar tegen de rechter-commissaris dat ze niks wisten over de dubbele moordzaak.

Ze kenden Geert G. wel, verklaarden ze onder ede, maar op de vraag of Geert G. iets met de dubbele moord te maken had, antwoordden ze allebei negatief. "Ik zou het niet weten", zei de ex-vrouw. Roy G., de zoon, verklaarde: "Naar mijn weten niets." De zoon zei hetzelfde tijdens een politieverhoor.

Lau G.

Voor de rechtbank in Maastricht bekenden moeder en zoon donderdag dat ze vorig jaar niet de waarheid hebben gesproken. Dat doen ze nu wel, zeggen ze, omdat Geert G. de ex-man van de vrouw de twee moorden in de schoenen probeert te schuiven.

Volgens beiden is Lau G. onschuldig. Geert G. zou zijn bekentenis hebben uitgesproken op het bedrijf van Lau G. in Duitsland, toen hij samen met Roy G. buiten een sigaret rookte. De moeder ving een flard van het gesprek op.

Stoffelijke overschotten

Het onderzoek naar de dubbele moordzaak is bijna afgerond. Dat betekent dat de lichamen van Fourkour en Bendella binnenkort worden vrijgegeven. De twee slachtoffers werden na hun dood begraven in een bos in Arcen. Op aanwijzingen van Geert G. zijn in mei de stoffelijke overschotten opgegraven.

Het proces tegen beide hoofdverdachten vindt in februari plaats. Eerst moeten nog familieleden van Geert G. worden verhoord.