Koning Willem-Alexander heeft oud-commando Gijs Tuinman donderdag de ridderslag gegeven. Dat gebeurde tijdens een militaire ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. 

De 35-jarige majoor is nu Ridder der Militaire Willems-Orde der vierde klasse.

Een zichtbaar emotionele Tuinman kreeg de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor heldhaftig en moedig optreden in Afghanistan.

Hij was in zijn optreden "creatief", opereerde "tactisch weloverwogen" en altijd "op resultaat gericht", aldus koning Willem-Alexander. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) prees Tuinmans "uitzonderlijke prestaties".

De koning noemde een aantal operaties in Afghanistan waarvoor majoor Tuinman de Willems-Orde heeft gekregen. Dat gebeurde in het najaar van 2009 toen hij leiding gaf aan enkele tientallen militairen van Taskforce 55 in Uruzgan.

Een van de geprezen operaties was de redding van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt die de missie uiteindelijk niet overleefde. Familie van Van de Rijdt was bij de ceremonie op het Binnenhof aanwezig.

Video: Tuinman wordt geslagen tot Ridder

Bronzen Leeuw

Tuinman was jarenlang actief bij het Korps Commandotroepen. Hij ging diverse keren op missie naar Afghanistan. Voor 'bijzonder moedig en beleidvolle daden' kreeg hij al de Bronzen Leeuw, de op één na hoogste dapperheidsonderscheiding.

In 2012 ging Tuinman met eervol ontslag en ging hij aan de slag als consultant bij een bedrijf. Eind 2013 keerde hij echter terug als majoor bij Defensie. Hij werkt nu als stafofficier bij de afdeling bestuursondersteuning van het Commando Landstrijdkrachten in Utrecht.

'Onbeschrijfelijk'

Tuinman noemde de onderscheiding kort na de ceremonie "onbeschrijfelijk". "Emoties schieten nog door het hoofd."

Volgens Tuinman heeft hij als leidinggevende in Afghanistan vooral gezorgd dat "de jongens hun werk kunnen doen". Hij voegde eraan toe: "Dat is de rol van een commandant". Het gaat om vertrouwen geven aan je mensen en goed voorbereiden, aldus de militair.

Door de onderscheiding "komt een nieuw hoofdstuk in mijn leven", maar "ik ga verder met de dingen die ik leuk vind". Of het leven erg gaat veranderen, weet hij niet. "We gaan het zien", zei Tuinman.

Hoogste onderscheiding

De Willems-Orde werd in 2009 voor het laatst uitgereikt, aan Marco Kroon van het Korps Commandotroepen. Kroon kreeg de onderscheiding voor zijn optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in 2006.

De onderscheiding werd in 1815 in het leven geroepen door koning Willem I. Sindsdien is het ereteken ruim zesduizend keer uitgereikt.

De hoogste en oudste onderscheiding van Nederland bestaat uit vier graden: ridder grootkruis, commandeur, officier en ridder.

Dragers krijgen het zogeheten ordekruis aan een oranje lint met twee blauwe strepen. De Militaire Willems-Orde is voor mensen die zich 'in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden en moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden', zo staat in de wet.

Dat hoeft niet speciaal in echte oorlogsomstandigheden te zijn geweest. Alleen moed, beleid en trouw doen ertoe voor de Willemsorde.

In leven

Met de Engelsman Ken Mayhew (1917), de Amerikaan Edward Fulmer (1919), Cornelis van den Hoek (1919) en Kroon (2009) zijn er, met Tuinman al meegerekend, vijf Ridders Militaire Willems-Orde in leven. In juli overleed oud-marinier Albert Hoeben (1920). Anderhalf jaar eerder was Giovanni Narcis Hakkenberg (1923) overleden.

Bij de uitreiking waren twee ridders aanwezig: Kroon en Mayhew. Fulmer en Van den Hoek konden er vanwege hun zwakke gezondheid niet bij zijn.

Onwel

Tijdens de ceremonie is iemand van de luchtmacht onwel geworden, bevestigt een woordvoerder van Defensie tegenover NU.nl.

"Het werd zwart voor z'n ogen en toen viel hij voorover". De militair viel op zijn wapen en liep een kleine hoofdwond op. "Hij is ter plekke verzorgd en maakt het goed", aldus de woordvoerder.