Rotterdam gaat speciale woningen laten bouwen voor mensen die stelselmatig overlast veroorzaken in hun buurt. Ook gaat de gemeente meer "achter de voordeur kijken". 25 extra ambtenaren moeten de wijken in om woonoverlast tegen te gaan.

Dat staat in een actieplan dat wethouder Joost Eerdmans donderdag voor advies naar de gebiedscommissies heeft gestuurd.

Wie zijn buurtgenoten regelmatig lastigvalt, krijgt bezoek van een 'interventieambtenaar’. In het uiterste geval kan een lastige huurder een 'rode kaart’ krijgen en uit huis worden gezet.

Voor mensen die hun omgeving zodanig terroriseren dat ze niet in een gewone woonwijk te handhaven zijn, wil de gemeente zogeheten Skaeve Huse laten bouwen. Dat zijn speciale woningen waar ernstige overlastgevers begeleid kunnen wonen op enige afstand van gewone woonwijken.

In steden als Amsterdam, Tilburg en Arnhem is het van oorsprong Deense concept al met succes toegepast.

Locatie

De Maasstad onderzoekt nog waar de 'asowoningen’ het beste gebouwd kunnen worden. De ervaring met dit soort projecten leert dat het niet gemakkelijk is om een goede locatie te vinden. Want Skaeve Huse moeten een beetje afgelegen staan, maar er moeten wel voorzieningen zijn.

''Je kunt ze niet op de Tweede Maasvlakte bouwen’’, zegt de woordvoerster van Eerdmans.

Hoewel gemeente of corporatie niemand kan dwingen om in zo’n huisje te gaan wonen, zullen mensen die ervoor in aanmerking komen vaak wel meewerken, verwacht de gemeente. ''Particulier huren is vaak te duur, dus voor mensen die niet meer terechtkunnen bij de woningcorporatie is dit een laatste kans.’’