Op schietvereniging 't Groene Hart in Nieuwkoop, de club waar Tristan van der Vlis lid van was, mag vanaf 1 januari niet meer met vuurwapens worden geschoten. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) meent dat de club niet aan de regels voldoet.

Directeur Sander Duisterhof van de KNSA heeft woensdag een bericht van Omroep West hierover tegen NU.nl bevestigd.

De schietclub kwam in opspraak toen Alberto Stegeman in zijn programma Undercover in Nederland (video) liet zien dat gasten zich niet hoefden te legitimeren en zonder begeleiding bij vuurwapens en munitie konden komen.

De regels hiervoor zijn aangescherpt sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn. Tristan van der Vlis schoot in april 2011 zes mensen dood in een winkelcentrum en verwondde er zeventien. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Certificaat

Vanaf 1 januari moeten alle verenigingen die gebruik maken van vuurwapens een certificaat van de KNSA hebben. Als ze die niet krijgen, mogen hun leden bij de vereniging geen vuurwapens meer hanteren. Het schieten met luchtdrukwapens is nog wel toegestaan.

"We hebben op grond van de uitzending en op grond van het politieonderzoek dat gaande is besloten geen certificaat te verstrekken", legt Duisterhof uit. In totaal telt Nederland zo'n 750 schietverenigingen.

Ruim zeshonderd daarvan hanteren vuurwapens. Duisterhof kon woensdag niet zeggen hoeveel clubs het certificaat niet krijgen. "We zijn nog bezig met de inventarisatie."