Het werd in De Bilt woensdagmiddag nog net een graad boven nul, maar gemiddeld over de hele dag vroor het 1,2 graden. Het is voor het eerst dit jaar dat de gemiddelde dagtemperatuur op het officiële meetstation onder het vriespunt lag.

Dat meldt Weeronline.nl woensdag. 

De vorig winter verliep zonder dagen waarop de gemiddelde dagtemperatuur onder nul kwam. Dat was een unicum.

Enkele regio's in Nederland beleefden woensdag de eerste ijsdag van deze winter. Een ijsdag is een dag waarop de maximumtemperatuur de hele dag onder het vriespunt ligt. Dat was het geval in Enschede, Hoogeveen en Nieuw Beerta (Groningen). In deze plaatsen werden temperaturen gemeten van -1,2 tot -2,8 graden.

Komende nacht ligt de minimumtemperatuur in deze gebieden rond -3 graden. Afgelopen winter viel de eerste regionale ijsdag pas op 24 januari. Ook toen was dat in het noordoosten van het land. In Vlissingen vroor het in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst sinds 3 april 2013, oftewel voor het eerst in twintig maanden.

Krachtige wind

Hoewel de temperaturen woensdag maar net onder het vriespunt lagen, voelde het toch veel kouder aan. De matige tot vrij krachtige (noord)oostenwind maakte het voor het gevoel al snel 6 graden kouder dan de thermometer aangaf. Vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland lag de gevoelstemperatuur 's middags veelal tussen -8 en -10 graden.

Op 21 november werd in het noorden van het land voor het eerst deze winter nachtvorst gemeten. In Leeuwarden vroor het toen 's nachts 2 graden.

Upload foto's van het winterweer via NUfoto