Miljoenen eendagskuikens zijn sinds de uitbraak van de vogelgriep in Nederland gedood. Mogelijk gaat het om wel 25 miljoen kuikens die zijn vergast of versnipperd in de afgelopen twee weken.

Dat meldt Wakker Dier op basis van eigen berekeningen.

''De broederijen hadden er ook voor kunnen kiezen om de broedmachines stil te zetten en zo veel dierenleed te voorkomen'', aldus een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie. ''We moeten voorkomen dat dit ooit weer gebeurt''.

Sinds dinsdag zijn de regels rond de besmettelijke dierenziekte iets versoepeld, waardoor er buiten de getroffen gebieden wel weer nieuwe dieren naar de lege stallen gebracht mogen worden. De nieuwe kuikens hoeven nu dus niet meer allemaal te worden afgemaakt.

Onzekerheid

Sinds de uitbraak van vogelgriep half november, was er onzekerheid hoe lang het vervoersverbod zou duren. ''De pasgeboren kuikens mochten niet vervoerd worden naar andere stallen en daarom moesten ze allemaal afgemaakt worden'', aldus de woordvoeder van Wakker Dier.

Per week worden er in Nederland ongeveer tien miljoen kuikens geboren. ''Als alle broederijen de afgelopen weken door zijn blijven broeden, en we hebben van geen enkele gehoord dat ze dat niet hebben gedaan, zou het dus om 25 miljoen kuikens gaan.''

Op 16 november werd duidelijk dat er in het Utrechtse Hekendorp in een stal met 150.000 kippen vogelgriep was vastgesteld. Sinds die tijd is de ziekte op nog drie bedrijven vastgesteld.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier