Een speciaal meldpunt voor paardenmishandelingen, genaamd Dierenleed Preventie, gaat donderdag open. Het meldpunt is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren.

De organisatie heeft ook een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot arrestatie van een paardenbeul.

Manegehouders, paardenbezitters en dierenliefhebbers kunnen terecht bij meldpunt Dierenleed Preventie, dat 24 uur per dag telefonisch bereikbaar is. Als er een melding van een verdachte situatie binnenkomt, zorgt de meldkamer dat iedereen in die omgeving wordt gebeld.

Zo kunnen veel meer mensen tegelijk uitkijken naar een mogelijke verdachte, zodat de pakkans groter wordt, aldus de initiatiefnemers.

Geen bezwaar

De politie heeft geen bezwaar tegen het meldpunt, zei een woordvoerder woensdag. ''Als die melding ook maar bij de politie terechtkomt. Dan kunnen wij ook actie ondernemen.''

Dat ook anderen geïnformeerd worden bij verdachte situaties, vindt de politie geen probleem. ''Maar de politie kan strafrechtelijk optreden en heeft het geweldsmonopolie'', benadrukte de woordvoerder.

In het afgelopen jaar zijn meer dan tachtig paarden en pony's mishandeld. Een of meer daders steken merries met een puntige stok of een stanleymes in en rond de geslachtsdelen. De politie zoekt met een landelijk team naar een dader, maar er is nog nooit iemand betrapt.