De gemeente Leiden stelt rondom de jaarwisseling geen vuurwerkvrije zones in. Eerder besloten 22 gemeenten wel een gedeeltelijk vuurwerkverbod in te stellen.

Dat laat een woordvoerster van de gemeente Leiden woensdag weten aan NU.nl.

Volgens de gemeente gelden rondom de jaarwisseling de richtlijnen die in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan. Dat betekent dat het enkel verboden is om vuurwerk af te steken op plekken waar dat gevaarlijk en hinderlijk is, zoals winkelpleinen, voetpaden, portieken en galerijen.

Uit een eerdere rondgang van NU.nl bleek dat 22 gemeenten vuurwerkvrije zones instellen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Den Helder, Vlaardingen, Haarlemmermeer en Hilversum.

Zes gemeenten - Teylingen, Waddinxveen, Korendijk, Rijssen-Holten, Zutphen en Nuth - overwegen nog een dergelijk vuurwerkverbod. In 262 gemeenten is zo'n verbod niet aan de orde, 113 gemeenten hebben nog geen antwoord gegeven.

Landelijke richtlijnen

De gemeenten die geen gedeeltelijk vuurwerkverbod instellen, houden zich aan de landelijke richtlijnen die in juli dit jaar zijn aangescherpt. Toen werd besloten dat vuurwerk voortaan enkel mag worden afgestoken op Oudejaarsavond van 18.00 uur tot 2.00 uur.