Justitie wil ruim 2,4 miljoen euro terug van Hubert Möllenkamp, oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Möllenkamp (65) onder meer van het aannemen van steekpenningen, witwassen en belastingfraude.

Daarnaast werd maandag bekend dat Möllenkamp ook wordt vervolgd voor meineed, omdat hij onder ede zou hebben gelogen ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Daar beweerde hij "nooit" steekpenningen te hebben aangenomen, waar justitie hem van verdenkt.

De officier van justitie lichtte woensdag voor de rechtbank in Amsterdam de verdenkingen tegen Möllenkamp en enkele zakenpartners toe.

Video: De eis van de officier van justitie

Regiezitting

Tijdens de zogenoemde regiezitting bleek dat justitie een ontnemingsvordering bij de voormalige corporatietopman neerlegt van ruim 2,4 miljoen euro. Van diens vrouw, Alberdina V., wil justitie ruim 783.000 euro terug die zij zou hebben verdiend aan frauduleuze handelingen.

Van een van de zakenpartners van Möllenkamp, die ervan wordt verdacht de bestuurder te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen, wil het OM ruim 4 miljoen euro claimen. Geen van de in totaal vier verdachten in de strafzaak was woensdag in de rechtbank aanwezig.

Raadsvrouw Petra van Kampen wil dat de rechter zich pas buigt over de hoogte van het bedrag dat Möllenkamp moet terugbetalen nadat is geoordeeld over de verdenkingen van corruptie en fraude. Het OM ziet daar niets in.

"De voordelen die Möllenkamp heeft gehad, zijn gemakkelijk te berekenen. Dat bedrag staat los van een eventuele bewezenverklaring." De rechtbank gaat mee in de redenatie van de verdediging en behandelt de strafzaak voortaan los van de ontnemingszaak.

Zwembad

De advocaat van een van de zakenpartners van Möllenkamp, die de directeur in zijn tijd bij Rochdale onder meer goedkope woningen en een zwembad zou hebben toegestopt, wil twee medewerkers van de belastingdienst horen als getuigen in de zaak tegen zijn cliënt.

Een onderzoek naar de administratie van diens vastgoedbedrijf vormde volgens de raadsman aanleiding tot de strafzaak tegen Möllenkamp. Hij vraagt zich af of dat wel mag. Het OM ziet daar geen aanleiding toe. De officier bezweert dat er "geen informatie in het strafdossier is gekomen, die daarvoor niet mag worden gebruikt''. De rechtbank wees alle verzoeken tot extra onderzoek af.

De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. De rechtbank liet weten de hervatting niet voor de zomer van 2015 te verwachten.

Video: Möllenkamp omgekocht met dure auto's