Er worden steeds minder ram- en plofkraken op bankautomaten gedaan. Tot november van dit jaar zijn er 32 ram- of plofkraken geweest. In heel 2013 waren dat er nog 133. 

Dat bevestigen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

De afname is te danken aan verschillende drempelverhogende maatregelen, zoals beter cameratoezicht en het lastiger maken om met een auto bij een pinautomaat te komen.

Ook speelt de samenwerking tusen banken, politie en het Openbaar Ministerie een belangrijke rol, zeggen de partijen. Woensdag is de eerste evaluatie van die samenwerking, die onder meer bestaat uit het digitaal delen van informatie over plofkraken in het hele land.

''Plofkrakers denken nu wel twee keer na voordat ze eraan beginnen. Er wordt bijna nooit iets buit gemaakt en de pakkans is groter'', aldus de NVB. Het OM eist hoge straffen tegen plofkrakers, omdat ''het grove geweld waarmee ram- en plofkraken gepaard gaan, veel gevaar voor personen en schade aan de omgeving kan opleveren''.

In totaal waren er in de eerste tien maanden van dit jaar 39 fysieke aanvallen op geldautomaten. In zeven gevallen was er geen sprake van een ram- of plofkraak, maar van vernieling of is op een andere manier geprobeerd om een geldautomaat te kraken.