Het Openbaar Ministerie (OM) wil een van de twee mannen die worden verdacht van de moord op de Andijkse Michelle Koek (49) ter observatie laten opnemen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Dit bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Alkmaar.

Koek stond in haar woonplaats Andijk te boek als transgender en dreef een kringloopwinkel in het nabijgelegen Wervershoof. Ze werd in de nacht van 28 op 29 april dit jaar in haar woning met geweld om het leven gebracht. Volgens de aanklacht is ze doodgeslagen.

Over de toedracht van het geweldsincident is tot nu toe niets bekend. De 30-jarige Michel S. uit Roosendaal, die in augustus werd opgepakt, heeft nog geen verklaring afgelegd.

Medeverdachte Jawed H. (39) uit Stede Broec, in oktober aangehouden, heeft gezegd dat hij wel met S. in de woning was, maar niet weet wat zich precies heeft afgespeeld.

Strafblad

De verdachten zijn zwagers, van wie niet bekend is wat hun relatie met Koek was. S. heeft een omvangrijk strafblad, waarop meerdere geweldsdelicten prijken.

Het OM wil S. voor observatie laten opnemen, maar de man zelf staat niet te trappelen, zo bleek dinsdag voor de rechtbank. ''Ik voel er weinig voor”, zei hij tegen de rechtbank. Ook zijn advocaat is tegen.

De rechtbank nam dinsdagmiddag geen besluit over eventueel gedwongen plaatsing van S. in het PBC. Dat doet de rechter-commissaris binnenkort. De inhoudelijke behandeling van de zaak is naar verwachting komend voorjaar.