Rond de ziekenhuizen in Den Haag mag tijdens oud en nieuw geen vuurwerk worden afgestoken. Ook bij dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen is vuurwerk verboden.

Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen dinsdag aangekondigd.

Het Ziekenhuis Bronovo, MCH Westeinde en de twee locaties van het HagaZiekenhuis gelden als vuurwerkvrij gebied.

Hij maakt dat bekend bij de presentatie van een vuurwerkshow bij de Hofvijver. Bij dat evenement op 31 december worden vijftienduizend toeschouwers verwacht. Ook de Hofvijver en omgeving is daarom vuurwerkvrij gebied.

Garanderen

''Ik ga niet garanderen dat geen enkel rotje wordt afgestoken, maar we moeten onze capaciteit verstandig inzetten. We hebben veel capaciteit nodig om alles in goede banen te leiden'', aldus Van Aartsen.

Hij wil ''oud en nieuw normaler laten verlopen''. Hij sprak eerder van een ontspoorde traditie, omdat vuurwerk ''zwaarder, gevaarlijker, illegaler'' dan vroeger is. Die traditie wil hij nu ''terugdringen tot een normaler patroon''.

Onder meer de gemeente Rotterdam had vorige week al aangekondigd dat geen vuurwerk is toegestaan bij ziekenhuizen en kinderboerderijen.

Vreugdevuren

Den Haag legt ook de traditionele vreugdevuren in de buurten Scheveningen en Duindorp aan banden. Bij de afgelopen jaarwisseling viel zo'n brandende stapel om.

''Vooraf hadden we zelf gezegd dat het publiek verder van het vuur moest staan. Daardoor zijn er uiteindelijk geen gewonden gevallen. Het moet georganiseerder. Ze willen zelf dat er meer mensen komen, maar dan moet het ook veilig zijn. Er zal nu ontiegelijk goed op gelet worden.''

Momenteel zijn er 22 gemeenten met vuurwerkvrije zones en zes overwegen een verbod. Van 260 gemeenten is bekend dat ze het niet doen, 115 gemeenten hebben nog niet geantwoord op een rondgang van NU.nl naar de vuurwerkverboden. Eerder liet Den Haag nog weten geen vuurwerkverbod in te stellen.

De landelijke richtlijnen voor het afsteken van vuurwerk op Oudejaarsavond zijn dit jaar aangescherpt; dat mag alleen nog tussen 18.00 uur en 2.00 uur. Dat is korter dan vroeger.