Ruim een derde van de ongeveer 65.000 politiemensen heeft bedenkingen ingediend over de toewijzing van hun nieuwe functie. 

Die nieuwe functie krijgt iedereen vanwege de omvorming naar een Nationale Politie. Circa 25.000 politiemedewerkers hebben hun bezwaar aangegeven. Ruim negenduizend van hen zijn een geschilprocedure begonnen en er lopen op dit moment 2.600 rechtszaken.

Dit blijkt dinsdag bij de bestuursrechter in Amsterdam. Daar vechten acht politiemensen hun nieuwe plaatsing aan.

Vorige week zei Jannine van den Berg, lid van de korpsleiding dat de grootste problemen bij de ondersteuning binnen de politie liggen. Ongeveer de helft van die ondersteuning wordt vanuit het hele land ondergebracht op drie locaties: Rotterdam, Zwolle en Eindhoven. ''Dat is ingrijpend.''

Talenten

Volgens de advocaten van de acht dienders is het inkomen niet het grootste probleem. Er is te weinig rekening gehouden met het benutten van de kwaliteiten en talenten die er zijn. Dat geldt niet alleen voor hun cliënten, maar breed in de organisatie.

Daardoor heerst er veel frustratie binnen de politie. Die is er ook omdat de baas van de politie, korpschef Gerard Bouman, in de ogen van de politiemensen "niet serieus" zou hebben gekeken naar hun bezwaren.

Volgens de advocaat van de korpsleiding moet Bouman zich echter houden aan afspraken die zijn gemaakt met verantwoordelijk minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de bonden.

Cruciaal

Een van de acht bezwaarmakers is docent Integrale Beroepsvaardigheids Training (IBT). Een training die cruciaal zou zijn voor alle dienders. De docent vertelt dat hij en zijn collega's niet meer in de praktijk mogen werken. "En dat moet wel. Als docent moet je de ontwikkelingen op straat meekrijgen en oplossingen vinden", legt hij uit.
 
De docent zegt ook dat de leidinggevende van zijn IBT-afdeling in Amsterdam de situatie "onwenselijk" vindt. Dat is ook doorgegeven aan de politietop. "Deze fout wordt gezien, maar daar wordt de komende jaren nog niets aan gedaan. Dat doet pijn."