Op beelden van een bewakingscamera bij de woning van misdaadjournalist Peter R. de Vries is duidelijk te zien dat Willem Holleeder op 25 april 2013 heel boos aan de voordeur heeft gestaan.

De rechtbank in Haarlem bekeek dinsdag de beelden ter zitting. De 56-jarige Holleeder staat daar terecht voor de bedreiging van De Vries. De zitting nam nauwelijks een half uur in beslag, omdat Holleeder er consequent het zwijgen toe doet.

De Vries heeft het onaangekondigde bezoek van Holleeder als zeer bedreigend ervaren. Hij was bang dat de beruchte crimineel hem te lijf zou gaan. De Vries' vrouw was getuige van de bedreiging en vond deze ''heel beangstigend''.

Holleeder meldde zich die avond rond 22.00 uur bij de woning van De Vries en stak direct van wal toen de deur was opengedaan. Op de beelden maakt hij woeste armgebaren, loopt hij heen en weer en priemt hij bij herhaling met zijn wijsvinger in de richting van De Vries.

Motorscooter

Hij was die avond op zijn motorscooter naar Hilversum gereden om verhaal te halen bij De Vries over de Amerikaanse verfilming van de Heinekenontvoering, waarover De Vries een bestseller schreef. Holleeder wilde op geen enkele manier in die film voorkomen.

Het waren een paar benauwde minuten voor De Vries. De bewakingscamera registreerde 3 minuten en 58 seconden van een opgefokte Holleeder. 

Met zijn scooterhelm nog op eiste hij op hoge en volgens De Vries uiterst bedreigende toon dat hij buiten de film gehouden moest worden.

Intimiderend

De Vries vond Holleeder niet alleen dreigend vanwege de taal die hij uitsloeg, maar ook vanwege zijn reputatie als zware crimineel.

''Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in de film en niet in het boek. Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt'', zou Holleeder hebben gezegd. ''Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?''

​Dit zijn twee citaten die De Vries diezelfde avond in zijn aangifte heeft laten opnemen. Holleeder meldde zich twee dagen later op een politiebureau om een verklaring af te leggen. Daarin zei hij dat hij in zijn ''beleving'' niet bedreigend is geweest.

Op 7 januari gaat de zaak tegen Holleeder verder. Dan komt het OM met de strafeis.

Andes

Holleeder is verdachte in de megazaak-Andes, die draait om een criminele organisatie die zich toelegde op onder meer witwassen, afpersing en drugshandel. Holleeder speelt een bijrol in die zaak, als betrokkene bij een afpersing. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de bedreiging van De Vries in dat proces ondergebracht.

In januari 2012 kwam Holleeder voorwaardelijk vrij, na het uitzitten van zes jaar celstraf in de zogeheten Kolbak-zaak (onder meer de afpersing van de in 2004 vermoorde Willem Endstra).

Volgens het OM heeft Holleeder de voorwaarden geschonden door nieuwe misdrijven te plegen, in de vorm van de afpersing en de bedreiging. Justitie wil hem daarom terug in de cel.